Болестта на Бахтерев започва с възпаление в областта на кръста

В първата част на статията разгледахме подробно какво представлява болестта на Бахтерев и по кои симптоми да я разпознаем. Има два признака, по които можем да различим анкилозиращия спондилит от остеохондрозата. Кои са те?

Първи признак

Пациентът с остеохондроза, изправен на крака и без да отлепва стъпалата си от пода, винаги може да се наведе достатъчно ниско настрани – наляво или надясно. Пациентът с болест на Бахтерев няма да може да го направи: извъртането в пояса при болестта на Бахтерев е нарушено във всички посоки: напред, назад, настрани. Точно така боледуващия от Бахтерова болест трудно може да се извърта по оста си – извъртания наляво или надясно, без да отлепва краката си от пода. При всяко движение гръбнакът на болния от анкилозиращ спондилит е като един „закостенял“ сегмент, напълно лишен от каквато и да било гъвкавост.

Втори признак

При начален стадий на болестта на Бахтерев приемът на НСПВП в адекватна доза винаги веднага има дори и временен, но мощен обезболяващ ефект (още в първите часове след прием). При остеохондроза ефект има съвсем невинаги и дори и да се появи някакво обезболяване, то се случва постепенно и рядко е пълно.

Чрез рентгенография може да се постави диагноза анкилозиращ спондилит

Диагностика на болестта на Бахтерев

При подозиране за болест на Бахтерев лекарят трябва веднага да насочи пациента да си направи рентгенография на гръбначен стълб и кръст. Грамотният лекар лесно ще различи на рентгеновите снимки и признаците за възпаление на кръстно-тазовото съединение, и започналото „вкостеняване“ на гръбначния стълб.

Освен това трябва да се направят изследвания на кръвта, за да се определят възпалителните показатели. Повишените им нива (при наличие на други признаци на болестта) обикновено доста достоверно потвърждават болест на Бахтерев.

Усложнения, предизвикани от Бахтерова болест

Анкилозиращият спондилит е опасен не само с това, че с времето обездвижва гръбнака и ставите, но и с усложненията си. От тези усложнения най-опасни са уврежданията на сърцето и аортата, които възникват при 20% от болните и които се проявяват със задух, болка в гърдите и нарушения в работата на сърцето. При 1/3 от болните се развива амилоидоза – дегенерация на бъбреците, което води до бъбречна недостатъчност.

При болест на Бахтерев за лечение се използват нестероидни противовъзпалителни препарати за облекчаване на болката и снемане на възпалението

Намалената подвижност на гръдния кош способства заболявания на белите дробове и развитие на туберкулоза. За да се предотврати появата на подобни усложнения, заболяването трябва да се открие, диагностицира и лекува във възможно най-кратки срокове.

Лечение на болестта на Бахтерев

Основният компонент в лечението на анкилозиращ спондилит са нестероидните антивъзпалителни медикаменти. Много водещи ревматолози препоръчват тези препарати да се ползват продължително време – от 1 до 5 години без прекъсване.

В моментите на обостряне на болестта на пациента се изписва да приема НСПВП в максимално възможни дози, а когато обострянето спада, да преминават на поддържащ режим: пациентът приема по една трета или една четвърт от максимално допустимата доза на лекарствата, указана в листовката на препарата.

По принцип тези средства бързо понижават болката и сковаността в гръбначния стълб и ставите, подпомагат подобряването на подвижността в тях, а също така влияят положително на общото състояние на пациента. Действието на тези препарати при болест на Бахтерев е толкова силно, че липсата на ефект от използването им, според редица автори, трябва да ни накара да се усъмним в това дали диагнозата е поставена правилно. В този случай, когато си имаме работа действително с болестта на Бахтерев, продължителното използване на НСПВП може съществено да забави развитието на заболяването.

Като „основна“ терапия при болест на Бахтерев се използват, както и при ревматоиден артрит, антимикробни препарати. Те помагат на около 60-70% от пациентите, но лечебният ефект се чака дълго – около 2-3 месеца и повече.

Ефективен лечебен метод при болест на Бахтерев е масажът на гърба

В терапията срещу тази болест помагат и комбинации от ензими с растителен и животински произход. Ензимите, които влизат в такива препарати, се абсорбират бързо от червата и попадат в кръвотока. След това, мигрирайки по кръвоносните съдове, тези ензими попадат в огнището на възпалението и се натрупват там. Те оказват имунорегулиращо, противовъзоалително и противооточно действие, а освен това доста подобряват кръвообращението заради намаляване вискозитета на кръвта. Подобряват при болестта на Бахтерев и подвижността в гръбнака.

За местно въздействие непосредствено към възпалените стави се препоръчва приложение на лечебни компреси и инжекции с кортикостероидни хормони.

Потресаващ ефект при анкилозиращ спондилит оказва криотерапията на гърба с течен азот. В 90% от случаите тя облекчава болния бързо и явно, намалява болките и намалява сковаността. Домашната криотерапия с подръчни средства не помага особено.

Много полезен при Бахтеревата болест е масажът на гърба. Той влияе благотворно не само върху увредения гръбнак, но и върху целия организъм. Но масажът трябва да се прави само в периода на относително добро състояние, когато няма признаци за явно възпаление и кръвните изследвания са в норма. В този период много добре влияят и лечебните кални бани.

На много болни успешно им помагат медицинските пиявици. Съдържащите се в слюнката на пиявиците ензими могат комплексно да въздействат на болестта: те „размекват“ и правят по-пластичен гръбнака, повишават имунитета и имат антивъзпалително действие.

При болест на Бахтерев трябва да се наблегне на храни, богати на белтъчиниОтносително успешни при болест на Бахтерев са специалните белтъчни диети. Водещите ревматолози препоръчват на болните от анкилозиращ спондилит да намалят рязко употребата на хлебни изделия, сладкиши, макаронени изделия, картофи и други продукти, които съдържат много нишесте. В замяна предлагат да се въведе в хранителния режим на пациента повече от обичайното количество месо (желателно е да е варено), риба, сирена, извара, яйца; препоръчва се употребата на цвекло, лук, моркови, домати, чушки, чесън, зеле, краставици, зеленолистни зеленчуци, ябълки, круши и различни горски плодове.

За болните от Бахтерев-болестта се препоръчва и санитарно-курортното лечение. Но особено важно място в борбата с нарастващата трудноподвижност и „вкостеняването“ на ставите и гръбнака заема лечебната гимнастика. Гимнастиката при болестта на Бахтерев трябва да се провежда максимално енергично, всички движения е желателно да се правят много активно, с широка амплитуда. Тези енергични и високо амплитудни движения трябва да възпрепятстват срастването на прешлените и „вкостеняването“ на връзките на гръбнака или ставите. Затова при това заболяване в пълен обем се използват различни наклони, извъртания на тялото на всички страни, упражнения за стави и т.н.

Трябва да се занимавате ежедневно минимум 30-40 минути. При това е желателно да не се пропуска и ден! Гимнастиката трябва да се прави колкото и да не се чувствате добре. Всеки изгубен ден подарява на болестта безвъзвратна частица от някоя става или миниатюрно късче от гръбнака Ви, който се вкостенява и никога повече няма да възвърне подвижността си!

При болните, които не се отказват да се борят с болестта на Бахтерев, при повечето от тях прогресирането на патологията се спира успешно. Много пациенти, които са си поставили за цел да правят гимнастика всеки ден без никакви оправдания и уговорки, запазват добрата си подвижност до дълбоки старини, побеждавайки болестта, а понякога дори не я и забелязват.