Дорзопатия на гръбнака е общо наименование на различни болести на гръбначния стълб, мускулната тъкан на гърба, връзките. Патологията се отличава с една обща характеристика – болки в областта на врата, гърба, кръста, които нямат отношение към вътрешните органи. Много често дорзопатията се бърка с остеохондроза. Болестите са със сходни клинични прояви. Но остеохондрозата в съвременната медицина не се смята за пълноценна диагноза.

Причини

Дорзопатия се получава при заседнал начин на живот, травми, чести простуди

Дорзопатия означава „болка в гърба“. Затова, за да се каже какво е дорзопатия във Вашия случай, може само ако се намери причината, за която симптомите може и да не говорят директно.

  • Заседнал начин на живот;
  • Силна остеохондроза на междупрешленните дискове;
  • Неправилно хранене и вредни навици;
  • Дефицит на калций или витамини;
  • Студ, високо ниво на влажност;
  • Тежки дрехи;
  • Травми;
  • Артроза на прешлените и сколиоза;
  • Възпаления и гнойни огнища в прешлените;
  • Инфекциозни заболявания, например туберкулоза на прешлените;
  • Постменопауза;
  • Завишени показателите на пикочната киселина;
  • Наследственост и вродени изкривявания;
  • Чести простудни заболявания;
  • Старчески изменения, дистрофия на гръбначния стълб.

Какво е дорзопатия?

Дорзопатия е болка в гърба в поясно-кръстния, шийния или гръдния отдел на гръбначния стълбБолките в областта на гърба се проявяват много често, стават по-силни нощем, лекарствата не помагат. Болката е остра, усилва се при резки движения, кашляне и кихане. В резултат на неприятните усещания се влошава чувствителността, гърбът изтръпва. Понижава се мускулният тонус на ръцете и краката, мускулите може да проявяват симптоми на хипотрофия (да изтъняват). Клетките не се снабдяват така добре с хранителни вещества, заради което кожата изсъхва и започва да се лющи, косата започва да пада, ноктите потъмняват и се чупят лесно. Придвижването става по-трудно от болката в ставите и мускулите.

Дорзопатия на поясно-кръстния отдел

Дорзопатията на поясно-кръстния отдел под името остеохондроза може да се диагностицира при всички възрастни хора. Дори ако болката я няма, междупрешленните дискове изпитват дефицит на влага. Ако болката я има, то те са в кръста и краката.

В напредналите стадии притиснатите нерви може да предизвикат нарушение в походката и влошена работа на тазовите органи.

За дорзопатия се смята и увеличената или уплътнената лордоза и острите спонтанни болки в поясната зона на гръбнака. Причината може да е заболяването на Бахтерев или псориатичен полиартрит. Болката може да се усеща в малкия таз, кръста, пикочния мехур или правото черво.

Дорзопатия на шийния отдел на гръбначния стълб

Заседналият начин на живот води до развитие на дорзопатия в гръдния отдел, поясния или шийния отдел на гръбнакаДорзопатията, която се разполага в шийния отдел, се характеризира с рефлекторни мускулни спазми на врата. Причината е в прекаления мускулен тонус. Резултат от това са главоболията и болките във врата, лошото кръвообращение на ръцете, изтръпването. Болката преминава в ръцете и раменния пояс, предизвиква световъртеж, гадене, влошена координация. Причината за тези процеси е в това, че деформациите на шийния отдел нарушават кръвообращението в главния мозък.

Нарушават се естествените извивки на гръбнака (стават по-изразени или обратното – по-плоски), възникват хернии и протрузии на врата.

Дорзопатия на гръдния отдел

Гръдният отдел на гръбнака е най-дълъг, тук се наблюдават най-различни прояви на болестта. Гръдните прешлени са по-податливи на компресиращи счупвания в травматични ситуации. Проявяват се изкривявания на гръдния отдел, включително едновременно в предно-задното и страничното направления. Инфекциите влияят най-силно на прешлените на гръдния отдел, тук често попадат ракови метастази. Тези дорзопатии са най-болезнени, защото тук е най-плътна мускулната тъкан. Причина за това може да е междуребрена невралгия или остри сърдечни патологии.

Към гръдна форма на дорзопатия са податливи хора, които водят заседнал начин на живот. Може да се наблюдават болки в гърдите, проблеми със сърцебиенето.

Лечение

Лечението на дорзопатия трябва да започне с разбирането, че това не е болест само по себе си, а само първична диагноза. Тя се използва, докато природата на симптомите все още не е изучена. Повечето видове дорзопатия се лекуват с корсетиране.

Корсетиране

Преди да започне лечението на дорзопатията, защитете организма си от по-нататъшното развитие на заболяването. За тази цел трябва да изключите натоварванията върху гърба, да си почивате повече. Използвайте специални ортопедични инструменти – шийни яки, ортези и корсети.

Медикаменти

Лечението на дорзопатия е най-често консервативно - с медикаменти и физио процедуриКогато се получи обостряне, на първо място трябва да намалите болките. Тук ще Ви помогнат различни мази, гелове с противовъзпалителни компоненти в състава си. За да преборите причината за болката, трябва да подобрите трофизма на нервите, междупрешленните дискове и имунитета си. При силни спазми на мускулите използвайте мускулни релаксанти – те ще помогнат да отпуснете напрежението в мускулите на гърба си и да намалите болезненото усещане. Препоръчват се и успокояващи средства, които позволяват на нервната система да си почива и намаляват мускулните спазми. Когато болката отмине, се използват средства, които ускоряват възстановяването – биогенни стимулатори, витамини от група В, анаболни и съдови препарати.

Физиотерапия

Когато обострянето премине, започнете да използвате физиотерапия. Електрофореза с хидрокортизон, електрическа стимулация на мускулната тъкан, лечение с парафин, ултравиолетово облъчване, въздействие на магнитното поле, подводни процедури, кални бани. Тези методи помагат да се избавите от остатъчното възпаление и болката, тонизират гръбните мускули, подобряват обмяната на веществата в проблемната област.

Лечебна физкултура, масаж

В периода между пристъпите са полезни заниманията с лечебна физкултура, които укрепват мускулите на гърба. За да избегнете негативните последици, използвайте програма и инструкции от специалист. В повечето случаи ще е полезно да се занимавате с плуване – във водата ще бъде премахната част от натоварването върху гърба.

Остеопатия

При дорзопатия се използва за лечение лечебна физкултура, физиотерапия, масаж, остеопатияОстеопатията е въздействие върху прешлените с ръце, по-малко спорно от медицинска гледна точка, отколкото е мануалната терапия. Този метод почти няма противопоказания, защото тук специалистът работи с прешлените спокойно и плавно. Премахват се спазмите, увеличава се подвижността, ръцете на остеопата работят толкова меко, че повтарят естествения ритъм на физиологичните процеси. Може дори да Ви се стори, че по време на сеанса не протича лечение на дорзопатията, но в действителност тези манипулации влияят силно върху организма.

Операция

Операцията се налага в случай на прекален растеж на костна тъкан върху прешлените, което е съпроводено със стесняване на гръбначния канал и пространството между прешлените. Тук се отнасят силните деформации на междупрешленните дискове. Ако става дума за напреднал стадий на дискогенна дорзопатия на поясно-кръстен отдел, се налага операция. Иначе това може да доведе до усложнения – патологии в работата на тазовите органи.

Усложнения

Диагнозата „дорзопатия“ е доста разтеглива и включва много проблеми с организма. Те се обобщават в категорията дорзопатия само благодарение на локализацията на болката, затова е трудно да се даде конкретно описание на усложненията.

В много напреднали стадии много видове дорзопатия може да доведат до инвалидност и като цяло до загуба на подвижност на тялото.

Може да се появят гръбначни изкривявания, силни деформации на прешлените, обездвижване на ставите, възпаление на гръбначния мозък и дори нарушено кръвообращение на главния мозък.