Честите болки в ставите, сухото хрускане и отоците може да свидетелстват за редица сериозни заболявания на ставите, включително за артроза. Каква болест е това, колко е опасна и има ли ефективни методи за лечението на болестта артроза, ще разгледаме в тази статия.

Износване на хрущяла

За разлика от артрита, който засяга ставната капсула, при артроза се уврежда хрущялната, а с времето и костната тъкан. Артроза (или, научно казано, остеоартроза) е патология на ставите, при която с времето се износва хрущялната прослойка на ставата. За разлика от артрита, който засяга ставната капсула, при артроза се уврежда хрущялната, а с времето и костната тъкан. За болестта е характерно прогресиращото вълнообразно протичане, периодичното обостряне и ремисиите (временно отслабване на симптомите).

Съществуват първична и вторична артроза. Първичният вид се развива с възрастта, вторичният – след нанесена травма или ревматоидни заболявания. Артрозата може да увреди всяка става: както големите, така и малките. Но най-често патологията засяга коленните, тазобедрените и раменните стави, а също и тези на гръбнака.

Артрозата се смята за най-разпространената в света болест на ставите: по статистика от нея страдат 10-15% от всички жители на планетата. Болестта поразява в еднаква степен и двата пола. С възрастта вероятността за развиване на артроза се увеличава съществено. Например на 60 години практически при всеки се наблюдава артроза 1-2 степен (ставите вече започват частично да се деформират).

Основни причини за болестта

Общи причини – травми, ниска подвижност, преохлаждане, възпалителни процеси в ставните структури, големи физически натоварвания, липса на минерали в организма, различни нарушения в метаболизма, ендокринни заболявания (като захарен диабет например), наднормено тегло, наследственост (наличието на артроза при родителите увеличава риска от развитието и при децата, особено ако има и рискови фактори), плоско стъпало.

Причини за артроза - травми, ниска подвижност, преохлаждане, възпалителни процеси в ставните структури, големи физически натоварвания, липса на минерали в организма, различни нарушения в метаболизма, е

В рисковата група – строителите и балерините. Артрозата се развива и с възрастта: стареещата хрущялна тъкан „натрупва“ многобройни микротравми и вече не се възстановява. Сред другите разпространени причини е ненормираното и неравномерното ставно натоварване. Тук в рискова група влизат представителите на професии като пианисти, програмисти, фризьори, строители, спортисти, товарачи, танцьори. Например при офисните работници често възниква артроза на гръбнака, а при балерините – на ставите на пръстите на краката.

Между другото, постоянното ходене на високи токчета също може да стане причина за заболяването артроза: често се развива деформация на палеца на стъпалото и артроза на първата метатарзофалангеална става.

Как да възпрепятстваме артрозата?

Тревожете се предварително!

Симптомите на патологията артроза се различават съществено на началния и на по-крайните и стадии. Тъй като хрущялът се разрушава постепенно, дълго време болестта може да протича без особени признаци. Например, може да възникне едва доловимо пукане, пробождане и слаба болка в увредената става. Много хора не им придават особено значение, защото това състояние не предизвиква кой знае какви неприятности. Но когато болестта започне да прогресира, симптоматиката расте: появява се характерно пукане и оток на ставата, тя се деформира, възниква болка. А по-нататък хрущялът се разрушава напълно и ставата става неподвижна.

Подобряваме състоянието си

Артрозата е необратимо и нелечимо заболяване: ако хрущялната тъкан е износена, не е възможно тя да се възстанови. Но ако открием болестта по-рано, развитието и може да бъде спряно или съществено забавено. Затова при възникването на първите характерни симптоми трябва веднага да се обърнем към лекар – ортопед или ревматолог. Лечението ще премахне болката, ще елиминира възпалението и ще забави разрушаването на хрущялите. За това ще помогнат и хондропротекторите – продукти, които не само не позволяват на хрущяла да продължава да се разрушава, но го и подхранват, и овлажняват.

Да загреем

Сутрешната гимнастика може да намали болката при артроза на ставитеПри лечението задължително трябва да правим сутрешна зарядка. Трябва да балансираме храненето си и да преминем на щадяща диета (понижаването на теглото ще намали натоварването върху ставата). В последно време станаха много популярни такива методи за лечение на артроза като плазма, обогатена с тромбоцити и стволови клетки. Така може не само да се намали болката без странични ефекти, но и да се отслаби за продължително време болестта. Ако пуснем артрозата на самотек, може хрущялът да се разруши напълно и ставата да престане да се движи. Единственият изход в този случай ще бъде операция – протезиране. Затова не се надявайте, че болките в ставите ще минат от само себе си.

Правим профилактика

Избягвайте различни травми и прекомерни натоварвания, особено върху ставите. Контролирайте килограмите си: при хората с по-високо тегло, в сравнение със слабичките, рискът от заболяване е по-висок. За отслабване са полезни ритмичните движения, например спортното ходене, плуването или карането на кънки. Своевременно трябва да лекуваме и ендокринните си заболявания. Сред другите препоръки  е и здравословното и балансирано хранене. Менюто ни трябва да е разнообразно и комплексно: максимум натурални продукти с високо съдържание на витаминни вещества. По-често си правете зеленчукови салати и ги подправяйте с растителни масла: слънчогледово, маслиново, ленено…

Премахваме спазмите

Профилактика може да се провежда и с помощта на масажи. Те намаляват болезнените мускулни спазми и разгряват мускулите, като така подобряват кръвообращението и осигуряват подхранване на хрущялните структури. Освен това се опитвайте да си почивате активно,  избавете се от повечето килца, хранете се правилно, защитете от травми ставите си и най-главното – при най-малките признаци на артроза незабавно посетете специалист!