За съжаление, днес практически при 85% от децата се откриват начални признаци на сколиотична болест. Склонността към сколиоза се предава по наследство. Развива се под въздействието на много фактори от околната среда и, поразявайки гръбначния стълб, води с прогресирането си до дегенеративни процеси в междупрешленните дискове, съчленията между дисковете, към промяна в тонуса на гръбните мускули, до нарушения в сърдечно-съдовата, дихателната, нервната системи. Затова профилактиката, ранната диагностика и лечението на сколиоза са много важни.

Сколиоза“ в превод от гръцки език означава „крива“, което само по себе си говори за същността на заболяването. Истинската сколиоза е изкривяване на гръбнака в три отдела (фронтален, хоризонтален и дъгообразен). По-просто казано, това е отклонение на гръбначния стълб настрани и извиването му.

Симптоми и методи за диагностика

Детето трябва да се преглежда за сколиоза веднъж на 4-6 месеца. Все пак това е болест, която в началото не се проявява с болки или други симптоми. Особено изкривяването може да прогресира в период на интензивен растеж.

Изразеността на симптомите на сколиоза са в пряка зависимост от степента на заболяване. Специалистите отделят 4 степени на сколиоза.

Сколиоза е заболяване на гръбначния стълб, при което гръбнакът се изкривява странично

Сколиоза 1 степен може да се заподозре при внимателен преглед и изпълнение на няколко клинични теста, което може да се направи и в домашни условия:

  1. Асиметрия на тялото. Трябва да помолите човека да се съблече до кръста и да изправи гърба си, да постави стъпалата си едно до друго и да отпусне ръцете си до тялото. Сравнете внимателно разположението на предмишниците, ъглите на лопатките, триъгълниците на талията, образувани от пояса и свободно отпуснатите ръце. Обърнете внимание на илиачните гребени. Отпред сравнете дали са разположени на една линия ключиците, гърдите. Ако забележите и най-малка асиметрия, това е повод да се обърнете към ортопед. Признаците на асиметрия са:
  • Едното рамо е по-нагоре от другото;
  • Едното бедро е по-нагоре от другото;
  • Гърдите не са на една линия;
  • Едната лопатка изпъква повече от другата;
  • Триъгълниците на талията са различни (различно е разстоянието от прилепената към тялото ръка до талията);
  • Едната част на задника е по-високо от другата;
  • Положението на главата е асиметрично (при шийна сколиоза).

При сколиоза възникват проблеми цялостно със здраветоЗа да забележите малката симетрия, трябва да направите следния текст: опипайте отзад на врата израстъка на 7-мия шиен прешлен (той е по-изпъкнал от другите), вземете дълъг конец и нанижете тежест, която да виси. Ако няма сколиоза и нарушения в осанката, конецът трябва да преминава точно по гръбначния стълб и пояса. Може също да помолите човека да се наведе напред и да поставите с маркер отметки на израстъците на прешлените, които се виждат ясно, след което да съедините тези отметки. Ако линията не е права, а е дъговидна, вероятно става дума за сколиоза.

  1. Как да различите сколиозата от нарушената осанка? Изследваният трябва да легне по корем на твърда повърхност. Ако в това положение гърбът се изправя, осанката е нарушена, а ако не – това е сколиотична деформация.
  2. Ребрен гръб“ – характерен е за 2-ра и следващите степени. Трябва да помолите изследващия да се наведе напред, закръгляйки гърба си и отпускайки ръцете си надолу. Можете да забележите, че ребрата от едната страна са по-нависоко.
  3. Мускулен валяк – в същото положение, в което се наблюдава ребреният гръб, може да се забележи и по-изразен мускулен валяк от едната страна на гръбнака в поясния отдел. Той се вижда от страната на изкривяването.
  4. Признаци, говорещи за дисграфски статус, тоест за нарушение в ембрионалното развитие – към тях се отнасят: пигментни петна по кожата, съдови паяжинки, патологично окосмяване, възли по хода на големите нерви.

Кога трябва веднага да потърсим лекар? Ако забележите при детето си един от признаците на сколиоза, не се бавете, защото сколиозата прогресира бързо по време на растежа. Не отлагайте и консултацията с ортопед, ако забележите разлика в дължината на краката, ако дрехите не стоят добре, при медицинския преглед в училище е забелязано нарушение в стойката на детето.

Допълнителни методи за диагностика на сколиоза

При установяване клиничните признаци на сколиоза трябва да се направи рентгенография на гръбнака. Рентгенологът ще види дъга или дъги, върховете им, ще сметне какви са градусите им. Също така на снимката на поясно-кръстния отдел трябва да се виждат гребени на илиачните кости. Специалистът ще определи има ли риск сколиозата да прогресира. В някои случаи ортопедът може да назначи КТ, МРТ.

Методи за лечение на сколиоза в домашни условия

Сама по себе си сколиозата не минава. Изборът на тактиката за лечението и зависи от степента на сколиозата, динамичността на развитието и, възрастта на болния. Всичко това се определя от ортопеда и той решава дали да се лекува консервативно, или с операция. На ранния стадий на сколиоза може да се предотврати по-нататъшното развитие на деформацията и да се намали вече съществуващата такава с комплекс от лечебни мероприятия. Ако болестта е напреднала, по лекарски показания се прави хирургична корекция. Оперативният метод не лекува сколиозата, а само премахва деформацията на гърба, изкривяването си остава до някаква степен.

  1. За лечение на сколиоза в домашни условия са подходящи масажите, лечебната гимнастика, физиопроцедурите, спортуването и носенето на ортопедичен корсетЛечебна гимнастика за гръбначен стълб. Упражненията трябва да се избират индивидуално, за да са насочени не само към поддържането на мускулния тонус и за укрепването на мускулатурата, но и към коригиране сколиотичната деформацията, което е напълно възможно на 1-вия и 2-рия стадий на сколиозата. Гимнастиката трябва да се прави всеки ден. И дори след като приключи растежа на детето, лечебната физкултура остава един от ефективните способи в комплексното лечение на сколиотична болест.
  2. Масаж на гърба и тазовия пояс. При сколиоза от първа степен той трябва да се провежда в курс от 15-20 процедури 2 пъти в годината, в случай на 2-3 степен на болестта – 3-4 курса на година. Масажът предполага понижаване тонуса на околопрешленните мускули от едната страна и усилването му от другата.
  3. Мануална терапия. Тя трябва да се провежда само от опитен специалист, иначе може да се влоши протичането на сколиозата.
  4. Физиопроцедури. Може да се правят вкъщи, ако си набавите портативен уред – квантов, магнитотерапия, електростимулация. Само че трябва да има сертификат и преди да го закупите, трябва да се консултирате с лекар-физиотерапевт. Физиолечението при сколиоза преследва определени цели: укрепване на мускулния корсет, подобряване кръвообращението в тъканите на гръбнака и премахване на болките, ако има такива.
  5. Някои видове спорт (плуване, каране на ски, на кънки)
  6. Носене на ортопедичен корсет при продължително седене.

Профилактика на сколиоза

  • Да се поддържа правила стойката. Застанете боси до стената и я докоснете с тила, лопатките, задните части и стъпалата си. Опитвайте се да запазвате тази поза, докато ходите.
  • Ако трябва дълго време да сте в седнало положение, трябва да седите така, че краката Ви да са сгънати в коленете под прав ъгъл, гърбът Ви да е изправен. Желателно е да имате кресло с подлакътници за разпределяне на тежестта. На всеки 20 минути трябва да правите лека разгрявка.
  • Ежедневна физзарядка, висене на халки или вертикална лента с повдигане на коленете към гърдите.
  • Активна почивка (плуване, спортно ходене, кънки).
  • Курс на общоукрепващ масаж.

Съблюдавайки тези методи за профилактика, не забравяйте периодично да се преглеждате при лекар.

Към какъв лекар да се обърнем при сколиоза?

При изкривяване на гръбначния стълб трябва да се обръщате към ортопед. Лекарят ще постави диагнозата и ще назначи лечение, в което активно участват лекар-физиотерапевт, масажист, специалист по лечебна физическа култура, остеопат. В тежките случаи се провежда хирургична операция.