Ако коляното или и двете колена Ви болят, преди всичко трябва да се уточни, какво се е случило. Различните болки в коленете са чест болезнен синдром, който възниква при много заболявания. Значителна част от тях се отнасят към разпространените болести. Освен това тези болести забележимо „младеят“. Затова острата, тъпата, постоянната, периодичната или хроничната болка може да възникне както при възрастни хора, така и в относително млада възраст.

Какво да правим ако ни болят коленете?

Причината за болката може да е възпаление в коленната става или около нея, в тези случаи се диагностицира артрит или периартрит.Най-добрият съвет е да се обърнете към лекар. Колкото и привлекателно да изглежда облекчението на болката с мазила или други обезболяващи средства, това не е лечение. Тези опити да се избавите от болката в коленете само отлагат началото на лечението Ви. В това време болестта продължава да се развива. В резултат на това лекарят започва да работи върху нея много по-късно, отколкото би трябвало.

Да се изясни с какво си имаме работа е най-важното нещо. Но към какъв лекар да се обърнем, ако ни боли много? В западната медицина с болките в коленните стави се занимават артролозите, ортопедите, хирурзите, травматолозите. От методите за изследване основни са рентгенът, след това може КТ или МРК, кръвни изследвания. В източната медицина лекарят определя първопричината за болката.

Защо болят коленете?

Причината за болката може да е възпаление в коленната става или около нея, в тези случаи се диагностицира артрит или периартрит. Друга възможна причина са дегенеративни изменения заради нарушен обмен на веществата – артроза, периартроза. Болката в коляното може да е отражение при остеохондроза, притиснат нерв. Или това е признак за системно заболяване като ревматизъм, ревматоиден артрит.

На първо място трябва да се изключи травма – счупване, разтягане, изкълчване, натъртване или скъсване на сухожилие, менискус, става, мускул. Това се прави с помощта на рентген. Ако няма травма, причината за болките може да е едно от следните заболявания при мъже и жени:

Гонартроза

Болката в областта на коленете възниква при ставно възпаление.Ако болката се усилва при ходене, сядане, слизане или качване по стълби, при пренасяне на тежестта, съпроводено с пукане и ограничено сгъване и разгъване на крака в коляното, е възможно това да е артроза на коленната ставагонартроза.

В този случай причината за болезнеността е изтъняване, разхлабване и разрушаване на ставния хрущял. Основната причина е нарушен метаболизъм, кръвоснабдяване, подхранване на хрущяла и вследствие на това ниска скорост на неговото възстановяване. В резултат на това процесът на хрущялната регенерация се забавя и хрущялът изтънява.

Необходимо е да се разбере дали причината за това е вялата работа на черния дроб и забавянето на колагеновия синтез. Или става дума за дефицит на синовиална течност. Тя служи за смазка в ставата. При такъв дефицит в ставата възниква триене, което води до разрушаването на хрущяла. Или се е нарушило местното кръвоснабдяване, фактор за развитието на гонартроза може да е поясна остеохондроза и нарушение на инервацията на коленната става.

Артрит на коленната става

Болката в областта на коленете възниква при ставно възпаление. То може да е едностранно (в еднотоколяно) или двустранно ( и в двете). Това възпаление се нарича гонит.

При гонит болката обикновено е съпроводена със зачервяване, подпухване и оток на коленната става. Движенията в коляното са ограничени. Интензивността на болката не зависи от натоварването и движението. При ходене коленете болят по-малко. И напротив, характерно е усилването на болката в състояние на покой, при седене, нощем или след нощния сън.

Възпалението на коленните стави при артроза се нарича артрозо-артрит. При подагра болката и възпалението започват от палеца на крака, но може да се разпространят до коляното. При ревматоиден артрит възпалението уврежда симетрично и двете коленни стави и започва със сутрешна скованост. В зависимост от симптомите и данните от изследванията лекарите могат да определят причините за възпалителния процес и да въздействат върху тях.

Лошо кръвообращение

Ако ставите в областта на коленете Ви болят при смяна на времето, причините може да са съдови проблеми. При недостатъчна работа на съдовете се нарушава оросяването на коленните стави. Лекарите могат да определят какво се случва и да проведат лечение.

Периартрит, периартроза

Болката в задната част на коленната гънка може да е признак за остеохондроза, протрузия или херния на междупрешленните дискове в областта на кръста.

Причината за колените болки може да е заболяване не на ставата, а на околоставните структури. Коленните стави са обвити със синовиален джоб, капсула. Тук се намират сухожилия и връзки, мускули. В мястото на съединяване на сухожилията и костите може да възникне възпаление. Може да се възпали синовиалният джоб. Оттук са възможни диагнозите тендилит, коленен епикондилит, бурсит, тендобурсит.

Тези заболявания обикновено възникват заради множество микротравми, претоварвания и умора в коленете, при интензивни занимания със спорт. От друга страна, дегенеративните изменения около ставата може да не са свързани с физическите натоварвания. Например коленната периартроза често е съпроводена с поясна остеохондроза. Причината е притискане на нерв в кръста и нарушение на инервацията в областта на коленната става.

Травми и протезиране

Ако болестта на ставите е довела до протезиране, при болките може да помогне масаж, иглотерапия и други процедури.

Поясно-кръстна остеохондроза

Болката в задната част на коленната гънка може да е признак за остеохондроза, протрузия или херния на междупрешленните дискове в областта на кръста. При това заболяване се притискат нервни коренчета. В резултат на това болката се разпространява по хода на нерва до коляното. Болката в задната част на коляното обикновено се съпровожда с болка в стъпалото, бедрото, дупето.

Други възможни причини

Болките в коленете се свързват с калциноза (отлагане на калциеви соли), подагра (отлагане на соли от пикочни киселини). Други възможни причина са коксартроза, плоско стъпало, наднормено тегло и затлъстяване. В тези и в други случаи е необходимо да посетите лекар, за да Ви бъде оказана необходимата помощ.