В днешно време има много методи за немедикаментозно лечение, един от които е разработил доктор Бубновкси. Упражненията за гръбначния стълб в домашни условия са много действен начин за терапия. Много хора страдат от болести на гърба. За лечение на болките в гърба в повечето случаи се използват различни мазила и гелове с лекарствени съставки, много хора злоупотребяват с болкоуспокояващите, но има и друг изход – лечебната физкултура за гръб. Използването на лечебни упражнения не само позволява да се постигне лечебен ефект за гръбначния стълб, но са и много полезни за ставите. Но трябва да се провеждат само под лекарски контрол и след обстойни изследвания и прегледи. Защото повечето от упражненията при наличие на противопоказания са опасни за здравето.

Методиката на доктор Бубновски

Упражненията за гръбнак на д-р Бубновски позволяват за кратко време да се излекуват болести като остеохондроза с различен характер, изкривявания на гръбнака, дискови хернии, разместване на прешленни дискове; да се премахне всякаква болка. Заедно с това се подобрява еластичността на връзките, здравината на сухожилията и се заздравяват мускулите. Всички упражнения с лекота могат да се правят вкъщи.

Методът на Бубновски се използва за алтернативно лечение на травми и болести на ставите и вътрешните органи.Това, като че ли, е чудодейна методика, основана на мобилизацията на силите на самия организъм, и не предполага използването на никакви лекарства. Методът се нарича кинезитерапия, тоест лечение с движение.

Методът на Бубновски е комплексен и включва занимания за укрепване на дихателната система, определен хранителен режим, който се съставя индивидуално за всеки болен по време на лечението му. Заедно с това се използва и водна гимнастика и някои специални водни процедури. Интересен е фактът, че с помощта на този метод се лекуват дори и пациенти, за които е препоръчано да се подложат на операция. Методиката на Бубновски е призната за алтернативно направление в ортопедията и неврологията.

По метода на Бубновски може не само да се проведе лечение, но и да се определи със сигурност причината за нарушенията в целия опорно-двигателен апарат на човешкото тяло, включително да се направи диагностика и упражнения за ставите.

Определяйки източника и причината за заболяването, лекарят назначава единствено правилното лечение по този метод. Затова кинезитерапията е призната за много ефективен метод. За лечение на нарушения се прилага специален комплекс, разработен от самия професор Бубновски. При планирано и систематизирано изпълнение на тези упражнения се възстановяват функциите на гръбначния стълб, болките отминават.

Заедно с това се оздравява и целият организъм: имунитетът се нормализира, ако са нарушени функциите на вътрешните органи, те се нормализират също. Тоест тази методика стимулира цялостното оздравяване на човека от всички физически болести. Но, освен физическото състояние, тази система подобрява и психичното здраве и укрепва емоционалното състояние на човека. Водната терапия, или както я наричат още криотерапия, подпомага обновяването на всички тъкани в организма. Системата се допълва от дихателна гимнастика и специален хранителен режим. По време на изпълнение на упражненията се препоръчва да се пие колкото се може повече вода.

Техниката на доктор Бубновски при оформяне на комплекса от упражнения предполага индивидуален подход към всеки отделен пациент, основан на причината за болестта и характера на появата ѝ. При определяне на комплекса лечебна физкултура задължително се взема предвид и тежестта на заболяването.

Кога може да се прилага тази гимнастика?

Упражненията на Бубновски се прилагат при дискова херния, изкривяване на гръбначния стълб, проблеми с вътрешните органи и други.Системата от упражнения на Бубновски може да се използва не само за гръб и премахване на болката в гръбначния стълб, а и в много други случаи. Системата се използва успешно за предпазване от инфаркт и инсулт, за лечение на венозни заболявания, например варикоза при жените, с помощта на тази система може с успех да се излекуват много болести на дихателните пътища. Болести на вътрешните органи, половата система, женски проблеми – всичко това може да се лекува с помощта на метода Бубновски.

Ето някои показания за приложение на методиката:

  • Хернии и фрактури, прещипани нерви на гръбнака, шипове;
  • Навяхване на ставите, възпаление на сухожилия, некроза на тазобедрената става;
  • Простатит, възпаление на яйчниците, нарушени полови функции, хемороиди;
  • Наднормено тегло и затлъстяване;
  • Здравословни проблеми с различни вътрешни органи;
  • Мигрена, главоболия, психични разстройства.

Методиката на д-р Бубновски е абсолютно ефективна при възстановяване след инфаркт и операции като поставяне на шънт, импланти в ставите. Упражненията за гръбначен стълб позволяват бързо възстановяване след много операции на вътрешните органи и гръбнака.

Примерен комплекс упражнения в домашни условия

Трябва да се спазват някои общи принципи: упражненията трябва да се изпълняват последователно, натоварването върху организма трябва да се натрупва (постепенно и под лекарски контрол).

Положителните резултати се появяват много бързо: болките се успокояват, повишава се настроението, усеща се прилив на енергия. Всички упражнения могат да се правят вкъщи.

  • Упражнения за отпускане. В кучешка поза всички мускули се отпускат максимално.
  • Упражнение с извиване. В същото положение гърбът се извива бавно нагоре, като едновременно се прави вдишване. Също толкова бавно гърбът трябва да се извие надолу с издишане. Това трябва да се прави без излишно напрежение и много плавно.
  • Основни упражнения по метода Бубновски.Упражнение крачка – разтягане. Докато сте на 4 крака, приседнете на десния си крак, а левия изпънете назад, опирайки се на ръка. След това изпънете десния крак напред.  Върнете се в изходно положение на четири крака и издишайте. Повторете 20 пъти, като редувате краката.
  • Упражнение с поклащане. Отново в кучешка поза издайте тялото си колкото се може по-напред. Изпънете гърба.
  • Упражнение с разтягане за укрепване на гръбните мускули. На четири крака сгънете ръцете си в лактите. Бавно отпуснете тялото си пода с вдишване. След това издишайте и докоснете с пети задните си части.
  • Упражнение с повдигане на седалището. Легнали по гръб, изпънете ръцете си до тялото. Издишайте. Повдигнете седалището си колкото можете по-високо. Изпълнете упражнението 25 пъти.
  • Упражнение „лястовица“ – укрепва добре мускулите на протежението на гръбнака. Легнали по корем, изпънете ръцете си напред. Бавно повдигнете ръцете и краката си, като извивате тялото си и едновременно вдишвате. След това също толкова бавно отпуснете ръцете и краката си, като едновременно с това издишате.
  • Упражнение с тяга на ръцете. Полезно е за гръдния отдел. Хванете еластичен гумен бинт за двата края с ръце, настъпете го в средата с крака. Вдигнете ръцете си над главата, обтягайки бинта. Изпълнете упражнението минимум 15 пъти.
  • Упражнение със стъпала. Застанете на стъпало, като петите трябва да са ви извън стъпалото. Повдигнете се на пръсти, след което отново се върнете в изходното положение. Изпълнете 100 пъти.

Това е базов комплекс, от който се съставят персонални упражнения. В гимнастическата система по Сергей Бубновски основните упражнения са 20, от които се съставят индивидуални комплекси. Всички упражнения трябва да се допълват със здрав сън и пълноценно хранене.