Един от най-разпространените проблеми днес са различните болести на гръбнака. Но ако по-рано остеохондрозата и дисковата херния се срещаха само при по-възрастните хора, днес тези болести са се подмладили. Затова все по-актуален става въпросът: „Как да възстановим гръбнака си?“. Защото повечето болести се характеризират с дегенеративно-дистрофични процеси, които нарушават структурата и функциите на прешлените и дисковете. Това пречи на човек да се движи нормално, а с времето може да доведе до инвалидност.

Причини за разрушаване на дисковете и прешлените

Причини за разрушаване на прешлените и гръбначните дискове - остеохондроза, дискова херния.По-рано болестите на гръбначния стълб се срещаха предимно при старите хора. Дегенеративните процеси се развиваха заради старческите изменения в съдовете и хрущялната тъкан. Но съвременният начин на живот доведе до това, че гръбнакът и при по-младите започна да се разрушава. Защо се случва това?

Основата причина е заседналият начин на живот. Заради това се забавя кръвообращението и обмяната на веществата в тъканите. По-продължителното стоене в една и съща поза води до разрушаване на дисковете, нарушаване функциите на гръбнака.

Друга причина са различните травми, дори и неголемите, отразяващи се негативно върху здравето на опорно-двигателния апарат. Пренапрягането, микроразкъсванията на връзките и мускулите причиняват възпаления, а също така нарушават кръвообращението.

Още една причина са големите физически натоварвания, които водят до износване на дисковете.

Кога е необходимо възстановяване на гръбнака?

Има много болести, които нарушават функционирането на гръбначния стълб. Лечението им е продължително, най-често след това е необходимо да има възстановителен период.

Възстановяване на гръбначния стълб – особености

Научно доказано е, че дисковете нямат собствено кръвоснабдяване, затова често изпитват дефицит на хранителни вещества. Това води до изсъхването им и до нарушение на функциите им. Заради това гръбнакът губи гъвкавостта си. Дисковете вече не могат да служат за амортизатор при движение, а прешлените започват да се разрушават. Затова всички методи за възстановяване на прешлените трябва да изпълняват следните задачи:

  • Да намаляват натоварването върху увредения участък на гръбнака;
  • Да стартират процесите на регенерация;
  • Да променят хранителния режим така, че да може да се укрепи чрез него костната и хрущялната тъкан;
  • Да активират кръвообращението и обмена на веществата с помощта на дозирана физическа активност, а също и със специални лекарствени средства.

Методи за възстановяване на гръбначен стълб

Всички болести на гърба трябва да се лекуват навреме. Само тогава могат да се възстановят функциите на гръбнака. Има различни методи за рехабилитация, много от тях се използват вече много години, други са измислени през последните години.

Но за да бъдат ефективни, тези способи трябва да изпълняват основната задача за възстановяване на гръбнака: да нормализират кръвообращението и подхранването на костната и хрущялната тъкани. За тази цел се използват няколко способа:

  • Умерено физическо натоварване – трябва да е щадящо, но регулярно. Най-добре е да е ходене, плуване, йога, лечебна физкултура.
  • Правилно хранене, което да осигурява на гръбнака всички необходими вещества.
  • За гръбнака е много важно да се спи на ортопедичен матрак. Точно по време на почивка тъканите регенерират.
  • Полезни са масажът, електрофорезата, акупунктурата, а също и други физиотерапевтични методи.

Ролята на правилното хранене

Правилно хранене за възстановяване на гръбначен стълб - продукти, богати на калций и витамин Д.В много случаи разрушаването на хрущялната и костната тъкани се случва заради нарушаване на подхранването им. Това може да е свързано с проблеми в кръвоснабдяването, а също и с дефицит на питателни вещества в кръвта. Много често се случва заради неправилно хранене. Затова промяната в хранителния режим е един от основните начини за възстановяване на гръбнака.

Преди всичко е редно да се елиминират вредните за гръбнака продукти:

  • Захар, сладкарски изделия, печива, които нарушават кръвообращението;
  • Многото сол се отлага в тъканите и ги разрушава;
  • Мазната, лютата, пушената, консервираната храна съдържа много вредни вещества, които усилват възпалителните процеси и забавят метаболизма;
  • Алкохолните и кофеиновите напитки разрушават хрущялната тъкан, свиват съдовете.

Има и продукти, които са просто необходими при различните болести на гръбнака. Те помагат да се възстановят дисковете, прешлените и хрущялът, да се подобри кръвообращението и подхранването в тъканите. Храната трябва да е богата на витамини и минерални вещества, особено на калций, фосфор, витамин Д. Какво още се препоръчва да включите в менюто си за възстановяване на гръбначния Ви стълб:

  • Голямото количество течности осигурява добро кръвообращение;
  • Зърнени продукти, зеленчуци, плодове;
  • Сусам, богат е на калций;
  • Сушени кайсии и сини сливи, стафиди;
  • Морска риба, в която има много фосфор;
  • Яйчен жълтък – източник е на витамин Д;
  • Говежди и свински хрущяли под формата на желе.

Лечебна физкултура

Лечебна физкултура при нараняване на гръбнака.Това е стара методика, която с успех се използва и днес за рехабилитация след травми и различни болести.

Умерените физически упражнения заздравяват мускулния корсет, подобряват кръвообращението и метаболизма, подпомагат произвеждането на вещества, които помагат в регенерирането на тъканите. Забранено е да се упражнявате само в острата фаза на болестта, а също и при силни болки.

При сериозни увреждания на гръбнака, например при дискова херния с прищипване на нерв или след счупване, физическото натоварване трябва се контролира от специалист.

  1. Най-доброто упражнение за възстановяването на гръбнака се смята, че е ходенето. Вече след 20 минути спокойна разходка пеша в хрущялната тъкан се подобрява кръвообращението и обменните процеси.
  2. Много специалисти смятат, че е много важно гръбнакът да се изпъва системно. За тази цел може да си направите примка, която да закачите на някоя греда, и да висите на нея по една минута сутрин и вечер.
  3. Плуването отпуска и укрепва мускулите ефективно, снема болката.
  4. Специалните упражнения за разтягане и отпускане също помагат в това направление. Най-важното е да не правите много повторения, да не се претоварвате.

Рехабилитация след счупване

Рехабилитация за гръбначен стълб.Както и всяка друга травма на това място, счупването е много опасно. В тежките случаи то може да доведе до инвалидност. Затова е важно да изпълнявате всички лекарски препоръки. Само тогава можете да възстановите функциите на гръбнака си.

Рехабилитационният период е необходим след счупване, защото лечението на травмата предполага продължителен период на обездвижване. След като получите разрешение да ставате, трябва да възвърнете свободата на движенията си.

Правилата, които трябва да спазване, за да възстановите гръбнака си успешно, са:

  • През ранния възстановителен период да се използва масаж, магнитна терапия, електрофореза, а също и някои упражнения от лечебната физическа гимнастика;
  • През това време се разрешава да спите по гръб на ортопедичен твърд матрак;
  • За известно време, понякога за година, се забранява да сядате;
  • На първо време, след като Ви се разреши да ставате, трябва да носите специален ортопедичен поддържащ корсет;
  • Регулярно в рамките на 1-2 години след травмата трябва да ходите на масаж и други физиопроцедури;
  • Трябва да правите лечебна гимнастика всеки ден.

От това колко сериозно се отнасяте към възстановителните процедури зависи здравето на гръбначния Ви стълб. Само ако изпълнявате препоръките на лекарите, ако правите всичко комплексно, можете да върнете свободата на движенията си и да спрете разрушаването на прешлените и дисковете си.